Si Ibu

Seorang ibu berusia 38 tahun berkelulusan Sarjana Muda Kepujian Pengurusan (Kewangan), di mana pada ketika karier hampir ke puncak melepaskannya……

….Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.’ (Al-Baqarah-ayat 216)

Memiliki  3 cahaya mata termasuk seorang anak istimewa yang didiagnosiskan sebagai ‘Cerebral Palsy’ kini bertekad untuk  mengurus rumahtangga dan mendidik anak-anak menjadi insan hebat dan diredhai…..

..dan bersama berkongsi cerita dan pendapat hasil pengalaman suka duka perjalanan dalam penjagaan dan pendidikan anak-anak serta rumahtangga dalam “Timang Tinggi-tinggi”.

 

Advertisements

6 responses to this post.

 1. Posted by zulrushdi on July 29, 2011 at 5:05 pm

  Assalmualaikum,
  Saya harap kita dapat berkongsi bersama, saya juga mempunyai 3 anak, yang bongsu dah 6 tahun,CP, Epilepsy, masih tak boleh berjalan, tak boleh bercakap, tapi sekarang dah macam ada perkembangan.

  Reply

 2. Assalamualaikum WBT.

  Saya tertonton kisah puan di WHI, 7/11. Sangat bersyukur akhirnya dapat jumpa tempat rujukan. Anak saya didiagnos dengan HIE stage 3. His developmental delay indicates that he has CP. Anak saya berumur 11 bulan. Masih belum duduk dan merangkak. Masih jalani Fisioterapi 2 minggu sekali which i consider as not enough. As i’m a fully working mom, saya risau melihat perkembangan anak saya. Sejak 3 bulan lepas saya dah suarakan hasrat berhenti kerja dan fokus pada terapi anak saya. Tapi dengan gaji suami dalam RM1700 tak cukup untuk menampung hidup kami sekeluarga di KL ini dengan nak memenuhi keperluan-keperluan khas anak saya. Salam perkenalan dan harap kita boleh berhubung.

  Wassalam.

  Reply

  • Salam. dan salam perkenalan juga….positif ya…Sertai kawan2 yang lain di MyCP….Ramai kawan2 di sana mempunyai anak CP HIE stage 3…Harap kita dapat bersama berkongsi untuk anak2 istimewa kita..!!

   Reply

 3. Posted by Norhazrina Md Hamidi on May 9, 2013 at 9:25 pm

  As salam. Saya mempunyai anak yg berumur 4thn tapi masih lagi tidak boleh bercakap. Doktor diagnos sbg Global Development Delay. Harap dpt bantuan dari ibu2 yg lain utk berkongsi pengalaman. salam perkenalan.

  Reply

 4. Waalaikumusalam, salam perkenalan Norhazrina..!!

  Reply

 5. Posted by Siti Khairatul Hanim on August 26, 2013 at 12:55 pm

  Salam… Salam perkenalan dari saya ibu kepada Ahmad Zarif, anak bongsu, lelaki tunggal, dilahirkan denga sindrom yang sangat jarang dijumpai berusia 2 tahun 3 bulan : APERT SINDROM. Allah SWT pinjamkan Zarif untuk kami jadi kuat, untuk kami bersyukur akan segala nikmat yang Dia berikan, untuk kami bertemu insan2 kuat seperti Puan. Alhamdulillah kami jumpa walau tak ramai beberapa ibu hebat yang anak mereka dilahirkan dengan sindrom yang sama; kami berkongsi rasa, berkongsi cerita, sudah bagaikan saudara. Alhamdulillah kisah sindrom apert pernah disiarkan di MHI pada 1-11-2013, harap masyarakat mula buka mata.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: