Milo Ais..

Semasa sibuk melihat-lihat barang-barang di Kedai Borong Man lebih sebulan yang lalu, terdengar suara anak kucing mengiau-ngiau. Tiba-tiba terasa sayu mendengar suara anak kucing tersebut. Kata juruwang di kaunter, anak kucing itu sudah ada sejak 2-3 hari yang lepas dan salah seorang adik jurujual perempuan memberinya makan. Aina dan Alya terus meminta untuk menjaga anak kucing tersebut. Tidak berfikir panjang kali ini, hati tergerak mahu memeliharanya.  “Kalau terus di sini, di jalan besar ini, mungkin anak kucing ini mati dilanggar…seperti nasib kebanyakkan anak kucing gelandangan yang lain..” bisik hati kecil saya. Suami juga beri lampu hijau. Adik jurujual yang memberi makan nampak gembira dengan keputusan kami. Tiga beradik?? Seronok habis..!!

Jadi bermulalah episod anak kucing kurus di rumah kecil kami. Hari kedua sudah bikin saya risau bila tidak melihat bayangnya. Tengahari, rakan Alya datang bawa anak kucing kurus. Kata kawan Alya, anak kucing Alya pergi sekolah. Alya pulang lewat dan minta rakannya memabawa anak kucing pulang. Lega rasanya melihat anak kucing masih selamat. Bila Alya pulang, Alya beritahu dia ternampak anak kucing di sekolah. Alya letak bawah tangga dan berpesan pada anak kucing jangan ke mana. Habis sesi persekolahan, Alya lihat anak kucing masih di bawah tangga dan meminta rakannya membawanya pulang kerana hari itu Alya masih ada tugasan.

Anak kucing kurus yang banyak kutu hilang kutunya bila dimandikan 2x seminggu oleh Aina. Ikan sardin tin dan nasi menjadi menu hariannya. Berselera dia makan. Cadangan menu yang diberi jiran yang memberi kucingnya menu yang sama. 

Hendak memberi nama pada anak kucing kurus juga satu hal. Aina dan Alya memanggil ‘Yogurt’. Aiman pula memanggilnya ‘Milo’. Bila saya bergurau dengan Aiman ingin beri nama ‘Milo Ais’ terus Aiman dan 2 kakak berkenan. Jadi anak kucing kurus dipanggil ‘Milo Ais’.

Milo Ais sebenarnya menjadi terapi pada Aiman. Dulu, walaupun Aiman suka melihat kucing tetapi bukan memegangnya. Bila ada Milo Ais, lama-lama Aiman sudah hilang takutnya. Aiman pula yang membuli Milo Ais. Milo Ais mesti di sisinya selalu. Kami pula yang stres bila terpaksa mencari Milo Ais serata rumah untuk diberi pada Aiman. Bila Milo Ais ‘naik syeikh’ pula, bergurau menggigit kaki dan tangan Aiman sudah Aiman pula menjerit..” Ma, tolong, tolong..”. Ayat yang sama keluar semasa Aiman dalam pantang masuk jawi tempoh hari. Tiap kali Milo Ais datang dekat, Aiman menjerit minta tolong, takut tempat khatannya digigit Milo Ais…

IMG14349-20140126-1107

IMG14474-20140218-0816

Milo Ais tidur dan makan di luar. Sengaja kami lepas bebaskan dia. Sebelah siang Milo Ais akan masuk bermain dan tidur di dalam rumah. 

IMG14454-20140212-2040 IMG14527-20140228-2142

Anak kucing kurus yang sudah semakin berisi badannya…..menjadi rakan sepermainan satu famili…Bila teringat Milo Ais akan ditinggalkan di kedai haiwan belaan semasa kami tiada di sini nanti, terasa kasihan…10 hari dalam kurungan. Moga-moga Milo Ais dapat bertahan menunggu kami pulang..!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: