Kita ini banyak dosa….

tawaf2_poj1zhKata-kata Ustaz Imran mencuit hati saya ketika Ustaz memberi panduan tentang apa yang perlu dilafazkan ketika pusingan tawaf nanti. Ustaz Imran datang ke rumah kami 2 minggu lepas untuk sesi berbekam. Bila Ustaz buka cerita beliau baru sahaja pulang daripada menunaikan umrah, terus kami tidak melepaskan peluang bertanyakan isu-isu berkaitan umrah. Ustaz Imran rupanya salah seorang mutawwif. Ustaz cukup peramah malah menawarkan diri untuk membantu menjawab isu-isu yang berada di buku nota kami.

Pesan ustaz, ” Doa biar dari hati, yang kita faham…Ada ramai yang sibuk mencari doa-doa dalam buku semasa bertawaf hingga ada yang bahunya berpaling dari Kaabah tanpa disedari hingga menyebabkan pusingan tawaf mereka ketika itu terbatal…”. Ustaz meminta saya mencatat apa yang beliau lafazkan semasa melakukan tawaf selama ini.

Pusingan pertama – Istighfar sebanyak yang mungkin. “Ini yang pertama kita perlu lakukan. Mohon ampun banyak-banyak pada Allah. Kita ini banyak dosa…” nasihat Ustaz.

Pusingan kedua – Lafazkan “Lailahaillallah (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah”

Pusingan ketiga – Lafazkan selawat kepada Rasulullah SAW.

Pusingan keempat – Lafazkan ‘Subhanallah (Maha Suci Allah)”

Pusingan kelima – Lafazkan “Alhamdulillah (Segala puji hanya untuk Allah)”

Pusingan keenam – Lafazkan ” Allahuakbar (Allah Maha Besar)”

Pusingan ketujuh – Lafazkan ” Rabbana atina fiddunya hasanah, wafil akhirati hasanah, waqina ‘aza bannar (Ya Allah kurniakan kami seluruh kebaikan ketika di dunia, dan seluruh kebaikan ketika di akhirat serta jauhkan kami daripada api neraka”

Dan saya juga teringat kepada coretan Prof Muhd Kamil dalam buku “Travelog Haji”nya.  Setiap kali pusingan tawafnya tiba di Hijr Ismail, Prof akan berdoa untuk setiap anak-anak dan keluarganya.

Dari kak Saba, kenalan di FB, panduan bacaan semasa pusingan tawaf seperti berikut : Pusingan 1- baca al- Fatihah, pusingan ke 2, ayat kursi, pusingan ke 3 baca Surah al-Kafirun, pusingan ke 4 baca surah al -Ikhlas, pusingan ke 5, baca surah al Falaq, pusingan ke 6 , baca surah an-Nas dan pusingan ke 7 kembali kepada surah al-Fatihah.

“Kita ini banyak dosa…Semoga Allah mengampuni segala dosa-dosa kita dengan rahmat-Nya.”

Menuju Baitullah, sungguh kami mencari keredhaan-Nya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: