Persediaan..

Persediaan menuju Baitullah. Sebenarnya ia sudah bermula sejak Ramadhan lalu. Perkara pertama yang kami lakukan ialah dengan menyiapkan diri dengan bekalan ilmu dan ibadah sebelum kepada persediaan material. Kami memandang serius tentang bekalan ilmu sebelum pergi. Nasihat dan panduan daripada kawan-kawan, Prof Kamil menerusi bukunya ‘Travelog Haji’  dan ahli-ahli di PHDU untuk memperbanyakkan amalan sunat sedaya upaya kami cuba ikuti dan istiqomah. Mohon keampunan daripada Allah dan memohon dipermudahkan segala urusan kami. Ibadah umrah bukan seperti melancong ke luar negara yang biasa kita lakukan. Ia lebih dari itu. Apatah lagi kami yang akan pergi tanpa mutawwif.

Sumber rujukan kami termasuklah daripada buku-buku dan video tentang umrah/haji yang disampaikan oleh para ustaz yang berpengalaman, membaca catatan perjalanan  para jemaah di pelbagai blog dan pengalaman dari jemaah di group FB ‘Pengalaman Haji dan Umrah (PHDU). Alhamdulillah, terkini kami turut mengikuti kursus/taklimat/personal coaching tentang umrah & ziarah daripada para ustaz yang berpengalaman dalam membawa para jemaah dan juga mejadi mutawwif di sana. Dari Ustaz Rafidi kami diperkenalkan dengan Ustaz Jafni yang menguruskan permohonan visa umrah kami sekaligus memberi panduan dan nasihat bila kami tiba di sana nanti. Malah Ustaz Jafni memberi nombor telefon kawannya yang berada di Mekah jika sekiranya kami mengalami sebarang kesulitan di sana kelak. Alhamdulillah. Dari Ustaz Imran yang datang berbekam tempoh hari pula, kami dijemput untuk menghadiri kursus umrah selama 7 minggu yang disampaikan oleh rakannya Ustaz Huzairi.  Ustaz Huzairi mengupas tentang ibadah ini dengan begitu teliti sekali. Terasa benar kasih sayang Allah pada hambanya yang fakir ilmu yang memohon agar ditemukan dengan mereka yang soleh dan dapat membantu kami dalam urusan ini.

IMG14374-20140129-1424

IMG14434-20140210-1646

Hujung minggu kini kami sering melakukan aktiviti jalan kaki satu famili. Pusing-pusing taman untuk persediaan fizikal. Selalunya anak jiran juga akan tumpang sekaki. Insya-Allah, sesi bekam juga akan dipertingkatkan mulai bulan ini sebagai persediaan pemantapan kesihatan sebelum ke tanah suci nanti. Alhamdulillah, lebih setahun beristiqomah dengan bekam dan makanan sunnah, kami dapat merasakan kelainan pada tubuh.

Persediaan material hanya mula dibuat baru-baru ini selepas kami menyediakan senarai tentang tentang apa yang perlu dibawa sepanjang umrah dan ziarah nanti. Persediaan material dipecah empat bahagian iatu pakaian, penjagaan kesihatan, lain-lain dan senarai barang yang akan dikongsi. Insya-Allah.

IMG14339-20140122-1612

IMG14436-20140210-2057

Sebenarnya kami tidak berbelanja banyak untuk pakaian. Saya dan dua beradik membawa pakaian yang sedia ada. Cukuplah. Sebagai tambahan, telekung dibeli untuk dua beradik.  Hanya Aiman dan suami yang berbelanja untuk pakaian mereka. Suami memang jarang membeli pakaian jadi wajarlah kali ini suami diberi laluan. Kami memilih Mydin Wholesale di Ipoh dan di Bukit Jambul, Pulau Pinang, kedai menjual barangan umrah dan Tesco untuk membeli pakaian dan barangan persediaan umrah. 

Jom lihat antara senarai di bawah. Moga-moga ia dapat membantu kawan-kawan satu hari nanti. Yang pasti Al-Quran Tafsir dan Terjemahan serta tasbih/ digital counter adalah barangan yang WAJIB, WAJIB bawa ya..

SENARAI ITEM WAJIB BAWA UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN.

1. Gabungan Madu & Habbatusawda serta Qulat (stok untuk seminggu) 2. Ubat selsema 3. Ubat batuk dan kahak 4. Ubat demam (Untuk ketiga-tiga ubat ini Insya-Allah kami memilih jenama Hurix yang menyediakan remedi dari herba.) 5. Syringe (untuk beri Aiman makan madu/ubat)  6. Ubat sakit perut 7. Minyak Cap Kapak 8.Vicks 9. Pelembap bibir tanpa pewangi dan alkohol  9. Krim pelembap badan tanpa pewangi dan alkohol 10. Krim pelembap tumit tanpa pewangi dan alkohol 10. Voren Supp (Ubat demam Aiman yang dimasukkan melalui punggung, guna hanya jika benar-benar diperlukan) 11. NOSK (Penutup hidung kecil) 12. Cotton bud  13. Pantyliner/tuala wanita 14. Face Mask 15. Infrared Ear Thermometer

SENARAI ITEM WAJIB BAWA UNTUK LAIN-LAIN.

1. Aiman (Tisu, tisu lembap tanpa bau, tuala kecil dan stok lampin pakai buang) 2. Sugi 3. Sabun tanpa bau 4. Klip potong kuku 5. Shaver 6. Gunting lipat 7. Pisau lipat kecil 8. Torchlight kecil 9. Tali untuk sidai baju yang dibasuh nanti 10. Botol spray wudhuk 11. Sabun basuh baju 12. Buku dan nota tentang umrah 13. Plastik isi sampah/baju kotor 14. Beg kasut 15. Salotape 16. Tape kertas 17. Sarung tangan 18. Tag nama & info untuk dipakai oleh anak-anak 19. Salinan pasport 20.  Buku2 sesuai untuk 3 beradik (semasa kami beriktikaf di Masjidil Haram & Masjid Nabawi nanti) 21. Charger handphone & shaver  22. Universal Socket 23. Netbook 24. Penyangkut baju 25. Cangkuk bentuk S 26. Cermin mata lama (stand-by jika berlaku kecemasan berkaitan cermin mata)….Item 24-26 kak Saba, kenalan FB yang ingatkan..TQVM kak!!

SENARAI ITEM WAJIB BAWA UNTUK PERKONGSIAN.

Ini antara item-item yang dicadangkan oleh ahli-ahli di PHDU untuk perkongsian di sana nanti termasuklah kerusi roda, kerusi lipat, sarung tangan dan kaki, gula-gula untuk batuk, tasbih, gulagula atau coklat untuk kanak-kanak, sarung kasut, Al-Quran,tisu, sejadah kecil dan wang Riyal kecil untuk hadiah pada petugas2 kebersihan di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

…dan sudah tentu bila masuk bab ini, kami cukup gembira untuk membeli-belah bagi perkongsian. Moga-moga sedikit perkongsian dari kami nanti menggembirakan mereka….

Persediaan demi persediaan menuju Baitullah. Masih ingat kata-kata suami, “Kita buat sehabis baik..”. Insya-Allah, semoga perjalanan ini diizinkan Allah dengan rahmat-Nya. Aamiin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: