Aiman Masuk Jawi…

Alhamdulillah, Isnin lepas, 3 Rabiul Akhir 1435H, Aiman masuk jawi….Masuk jawi ketika umur Aiman 4 tahun 10 bulan..!!

Serius, saya ingatkan prosedur khatan untuk anak lelaki mudah dan pantas. Tetapi bila Aiman melaluinya, melihat sendiri dari awal hingga hampir selesai, ia bukanlah prosedur yang mudah. Ketika hampir selesai prosedur, tiba-tiba sahaja terasa mual…!! Suami memang tidak melihat proses khatan sekadar memegang tangan Aiman memberi semangat. Patutlah hanya Dr Anuar sahaja di Poliklinik Azhar & Rakan-rakan di daerah ini yang boleh melakukannya. Oleh kerana Dr Anuar tidak bertugas di Kulim pada Isnin lepas, kami ke Poliklinik Dr Azhar & Rakan-rakan di Bagan Ajam, Butterworth untuk khatankan Aiman.

IMG14415-20140203-1528

Proses khatan Aiman menggunakan kaedah konvensional bersama penggunaan alat Cautery. Alat ini ialah satu alat yang menggunakan elektrik atau bateri.  Ia menghasilkan haba di hujungnya dan boleh digunakan untuk memotong lebihan kulit dan membakar salur darah. Ini menjadikan proses berkhatan berisiko rendah dari segi pendarahannya. Proses khatan Aiman mengambil masa kurang daripada 30 minit. Alhamdulillah, sepanjang proses berkhatan Aiman tidak banyak karenah. Cuma menangis sedikit semasa disuntik ubat bius di tiga bahagian. Selebihnya, proses berjalan lancar.

1890989_724632884227072_771496698_n

…..Aiman mula menangis semasa di dalam kereta. Jenuh juga memujuknya. Bila sampai ke rumah Aiman sudah tidak menangis lagi dan sempat bergambar. Menjelang malam, Aiman mula menangis kembali. Sayu juga hati mendengar Aiman menangis. Esoknya, tangisannya sudah kurang tetapi Aiman sentiasa mahu saya berada di sampingnya.

Masuk hari ketiga selepas khatan, Aiman sudah kembali tersenyum dan gelagat nakalnya sudah ‘timbul’ kembali. Luka belum kering, tapi sekurang-kurangnya, Aiman Si Hebat CP benarkan saya menjadi tukang masak. Pecah rekod Aiman baring telentang tanpa meniarap…!! Alhamdulillah tidak gayat dengan posisi ini walaupun sebelum berkhatan, Aiman lebih selesa dengan posisi meniarap. Tiga hari tanpa aktiviti lasak, Aiman juga sudah kembali berqasidah..!! Cuma ketika tengah malam, Aiman masih merengek seketika…

1794768_725694240787603_1765596927_n

Semoga luka khatan Aiman akan segera sembuh dan Aiman akan kembali aktif seperti sebelumnya…!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: