Aiman & Refleksologi..

Sejak tahun lepas kami mencari pusat refleksologi yang mahu memberi khidmat pada Aiman seperti mana nasihat yang diberi oleh ‘orang lama’ dalam ilmu rawatan alternatif kepada suami. Katanya, ” Seperti dalam kes Aiman atau kes-kes berat lain seperti strok, bekam akan menjadi lebih efektif apabila digabungkan dengan urutan refleksologi”. 

Namun semua juru refleksologi yang  kami temui, menolak untuk melakukan urutan refleksologi pada kanak-kanak. Ia menyedihkan saya.  Suami memujuk..”Mungkin takat tu ilmu yang mereka belajar…untuk dewasa, at least mereka berterus terang…”

Meneliti maklumat di internet, saya mendapati banyak kajian  telah dilakukan sebenarnya di luar negara untuk melihat sejauh mana keberkesanan urutan refleksologi kepada anak-anak Cerebral Palsy. Terbukti, hasil kajian menunjukkan perubahan yang positif!!

Sedikit tentang refleksologi :

Berdasarkan sejarah, rawatan refleksologi berasal dari Mesir sebelum disebarkan ke seluruh dunia, terutama China, sejak 5,000 tahun dahulu. Refleksologi merupakan satu kaedah pemeliharaan kesihatan dan penyembuhan penyakit dengan cara menekan titik pusat uraf saraf yang ada di badan di mana titik pusat urat saraf tersebut berhubung dengan organ-organ tubuh berkaitan.

Refleksologi membabitkan urutan pada 62 titik refleksi utama yang ada pada tapak kaki seseorang. Semua titik berkenaan mempunyai hubungan dengan organ utama pada tubuh antaranya jantung, paru-paru, ginjal, organ seks dan otak.

Antara kebaikan urutan refleksologi ini termasuklah mampu melancarkan pengaliran darah, meningkatkan daya tahan individu, mengurangkan risiko tulang reput, menyeimbangkan kedudukan badan, melancarkan pergerakan, menguatkan otot kaki, mengurangkan risiko kencing tidak lawas,  menguatkan tulang dan pinggul,  mengurangkan risiko sakit sendi, mengurangkan rasa letih, mengelakkan risiko sembelit, mengurangkan masalah usus dan mengurangkan masalah pada bahagian peranakan.

Alhamdulillah, akhirnya melalui maklumat yang diberi oleh saudara jiran belakang rumah, kami menemui juga seorang juru refleksologi yang sudi melakukan urutan refleksologi pada Aiman. Yang paling menggembirakan kami, rumah juru refleksologi ini hanya terletak lebih kurang 15 minit perjalanan dari rumah kami. Urutan refleksologi telah dimulakan sejak 11 Januari yang lalu. Bermula dengan 3x urutan selang sehari dan kemudiannya diteruskan seminggu sekali. Caj yang dikenakan pada anak-anak hanya RM20!! Hmmm..Rasa-rasanya selepas ini kami ingin menambah sesi kepada 2x seminggu khas untuk Aiman.

IMG14376-20140129-2013

Reaksi Aiman?? Menangis pada sesi pertama. Kata Encik Wahid, Aiman menangis kerana berasa sakit pada titik-titik refleksi yang ditekan dimana titik-titik ini mewakili bahagian-bahagian dan organ-organ tubuh yang mengalami isu. Selepas beberapa sesi Aiman sudah boleh menahan kesakitannya.

Semoga urutan refleksologi dan rawatan bekam yang dilakukan Aiman pada ketika ini mampu membawa perubahan positif pada tubuh Aiman dengan izin dan rahmat-Nya. Insya-Allah, kami juga akan berusaha untuk mempelajari ilmu ini untuk Aiman. Ganbatte!!

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by anis on February 2, 2014 at 1:29 pm

    Salam KaK, sy br besalin 4 bln yg lalu & anak sy didiagnose cp.. ingin benar berjumpa akak… sy jugak tinggal di kulim

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: