Bilal Muda..

Saya tidak menulis kosong tentang  ‘Bilal Muda’ apabila mengemaskini status tentang Aiman di FB baru-baru ini. Saya benar-benar maksudkannya.

1452123_689259184431109_1101782818_n

Saya ingin melihat Aiman menjadi seorang muazzin. Melaungkan azan untuk mengajak umat Islam menunaikan solat, dapat berjemaah di setiap waktu solat, di saf pertama, di awal waktu dan Insya-Allah di bawah lindungan serta rahmat-Allah di hari kebangkitan kelak. Bila saya mendengar pelajar Tahfiz di komuniti kami melaungkan azan, saya begitu kepingin sekali untuk melihat Aiman juga begitu suatu hari nanti. Saya yakin suami juga bersetuju tentang itu.

Alhamdulillah, sejak semalam Aiman sudah boleh menyebut ‘Muhammad asulullah (Rasulullah)’..Aiman sudah petah dalam zikirnya menyebut ‘Ya Allah’ dan ‘Ya Latif’. Kalau sudah masuk waktu dan dia melihat Alya tertidur, pasti Aiman sibuk kejutkan Alya..”Ya, solat, Ya..solat”…Aiman juga sudah mampu menyebut kesemua huruf jawi dengan agak baik dan dia juga sudah mula mengingati sesetengah susunannya!!

Begitulah yang berlaku ketika ini. ..Tetapi kami tidak mahu ia berhenti setakat itu..Perjalanan ke Kuala Lumpur baru-baru ini membawa kami ke Yayasan Pendidikan Al-Quran Bagi Anak Istimewa (Yayasan Faqeh) beralamat di No.17, Jalan 16/4, Seksyen 16, Petaling Jaya, Selangor.

935042_361953847240223_1247240663_n

1459863_438316869603920_2040703969_n

Bertemu tuan Zaini Abas dan isterinya Dr. Nazean Jomhari pengasas yayasan ini yang kini berkerjasama dengan Pusat Penyelidikan Quran, Universiti Malaya.  Kesukaran pasangan ini mendapatkan guru yang mahu mendidik anak istimewa mereka, seorang anak Autistik membawa kepada penubuhan yayasan ini. Kami kagum dengan mereka. .!! Ketika ini, sudah ada kelas harian dan mingguan untuk anak-anak istimewa. 

Terima kasih kepada tuan Zaini dan Dr Nazean serta kakitangan sukarelawan mereka yang sudi menerima kami sekeluarga dan berkongsi ilmu dan pengalaman mereka. Kami mendapat inspirasi baru untuk Aiman dan Insya-Allah juga pada kawan-kawan Aiman nanti. Kata Ustazah dari Temerloh Pahang (Maaf, saya betul-betul terlupa namanya..) yang turut menjadi pendidik di situ, ada anak CP di tempatnya yang sudah mampu membaca juzuk-juzuk Al-Quran. Katanya, Aiman punya jiwa yang besar….!! Aamin dan mudah-mudahan ia benar begitu..!!

Klik link ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Yayasan Faqeh : http://www.youtube.com/watch?v=xwm6NYpsT1s

Insya-Allah, kami akan usahakan pembelajaran Al-Quran yang lebih sistematik untuk Aiman…Langkah demi langkah, ia tidak mudah, tapi moga jalan-jalan usaha ini nanti dipermudahkan Allah.

Muazzin..? Ya, memang ia benar-benar dimaksudkan untuk Aiman…..!! Dan semalam walau tidak penuh dan sempurna lagi, Aiman mula ‘berlatih’ saya kira untuk menjadi seorang muazzin..!!

IMG14045-20131203-2058

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: