Aiman,TV & Remote!!

Cerita tentang ‘remote’ tv…Dulu -dulu Aiman hanya pandai pegang ‘remote tv’..ala2 gayakan cara nak ubah siaran…tetapi masih tak pandai tekan butang…Walaupun begitu, dalam masa yang sama, Aiman tahu bezakan yang mana ‘remote’ tv dan ‘remote’ kipas…. Aiman juga cukup ‘alert’ bila  ada yang cuba menukar siaran…walaupun semasa asyik dengan aktiviti lain…..siap menjerit minta alihkan ke siaran tv yang asal…

Sekarang..??? Alhamdulillah..Lebih bijak !! Dan berkongsi dengan anda semua antara kisah manis, Aiman dan ‘remote’ tv…

1) Aiman dah tahu tekan butang di ‘remote’ tv….Tutup dan buka tv, buka dan alih siaran tv 2,3 & 6!! Kadang-kadang kena merayu kat Aiman jangan alihkan siaran tv, masa Ma tengah asyik menonton!! Yang paling lucu, Aiman akan minta ‘kebenaran’ terlebih dahulu sebeluh mengubah siaran….Tetapi kalau tak bagi, mulalah Aiman tunjuk perasaan…, mahu tak mahu mesti cakap “Ok, ikut suka Aiman nak tekan..”..Terus tersengih-sengih sambil tekan ‘remote’….Hu..hu…

2) Bila saya nak nak mulakan sesi stimulasi bunyi atau semasa sesi ‘flash cards’, Aiman tekan butang ‘mute’….dan ‘unmute’ bila dah selesai….

3) Kadang-kadang Aiman tahu nak tinggikan ‘volume’ tv, tetapi bila terlupa, mulalah…”Ma, ma..!!!” sambil tunjuk arah tv…

4) Hari tu suami sembahyang Maghrib di ruang tamu…Nampak suami berdiri di atas sejadah, cepat2 Aiman ambil ‘remote’ dan tekan butang untuk ‘off’ tv,,,

5)..Dan bila saya kehilangan arah mencari remote tv…tanya saja Aiman, mesti Aiman tahu di mana letaknya..!!

6) Nak hantar 2 kakak pergi mengaji, cepat2 Aiman ‘off’kan tv sebelum saya mendukungnya masuk ke kereta…

Bagus Aiman!!  Aiman dah tahu fungsi,masa kegunaan dan praktis ‘remote’ tv!!….Ganbatte!!

“No Limits for Aiman Si Hebat CP!!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: