Jom Belajar Merangkak!!

Alhamdulillah, Aiman Si Hebat CP sudah berupaya untuk menegakkan kedua tangannya dalam posisi merangkak….Pernah 2x  Aiman berjaya melangkah selangkah dua tapi berhenti..Emm, mungkin Aiman masih belum cukup kuat badannya dan belum cukup yakin juga untuk terus merangkak…

Mencari-cari di internet, peralatan yang sesuai untuk Aiman…Yup! Crawl Trainer @ Creepster crawler memang sesuai untuk Aiman belajar merangkak…Ia dapat memberi sokongan kepada kami untuk menggalakkan Aiman merangkak dan untuk melatih Aiman cara merangkak yang betul!!

Tetapi seperti biasa peralatan sokongan untuk anak2 istimewa memang selalunya mahal…apatah lagi yang datang dari US..bila sampai ke Malaysia, harganya sudah mencecah ribuan ringgit…dan crawler trainer yang saya lihat di internet, di pasaran Malaysia berharga RM2,800!!…

Creepster crawler banyak faedahnya..antaranya menggalakkan penggunaan tangan dan lutut untuk menampung berat badan semasa bergerak, menguatkan leher, bahu dan otot lengan sebagai persediaan sebelum mula melangkah, memperbaiki daya visual dan koordinasi pegerakan kaki dan tangan serta dapat memberi keyakinan untuk bergerak!!

Seperti biasa, untuk menjimatkan kos dan menambah skil, suami ingin mencuba membuat sendiri crawler trainer untuk Aiman…dan kami amat bernasib baik…!! Bila saja sis Fezia mengetahui suami merancang untuk membuat sendiri creepster crawler, sis Fezia menawarkan kepada kami untuk melihat creepster crawler miliknya. Jadi 2 minggu lepas, bila kami ke Kuala Lumpur, singgah ke Damansara untuk mengambil crawler trainer  @ creepster crawler yang dimaksudkan…Suami bersemangat untuk ber’DIY’ sekali lagi…lagi bertambah semangat bila ada realiti creepster crawler yang boleh dijadikan rujukan….!!

Proses pembuatan DIY Creepster crawler walau nampak ringkas tetapi prosesnya tidak semudah itu…Mujur juga untuk kain penyokong, Kak Nah, jiran kami sudi membantu menjahitnya dengan upah yang sederhana. Maklumlah saya memang tidak berbakat dalam hal jahit-menjahit ini….

Akhirnya, inilah DIY Crawler Creeper yang berjaya dihasilkan oleh suami. Walau tidak secanggih creepster crawler dari US, namun fungsi dan keupayaannya masih sama…Lagi gembira bila rakan2 kami juga sudah mula menempah DIY Creepster Crawler buatan suami…Moga2 selepas ini, Aiman lebih kuat dan mampu untuk merangkak dengan  yakin….Ganbatte!!

http://youtu.be/vNRz73L73HU

“No Limits for Aiman Si Hebat CP!!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: