DIY-Rumput oh Rumput (Part 1)

Projek pertama kami sebelum berpindah ke rumah sendiri lebih 5 tahun lepas ialah projek menanam rumput….dengan bajet terhad, kami mengambil keputusan menanam rumput sendiri di halaman rumah…Suami begitu teliti membuat pengukuran & pengiraan luas tanah dan kepingan rumput yang perlu kami beli…dan pengiraan bilangan potongan rumput dan jarak menanam dari rumput ke rumput !!

Waktu tu bulan Ramadhan…dan cuaca memang panas terik…tapi oleh kerana semangat dan motivasi yang sangat tinggi untuk asas landskap di rumah sendiri, kami gagahi jua……

Ketika itu saya sedang sarat mengandungkan Alya…memang syahdu rasanya kalau diingat kembali waktu tu…terbongkok-bongkok suami isteri dengan topi ala uncle tanam sayur…habis saja stok rumput, saya dan suami bergilir memotong kepingan rumput menjadi bahagian2 kecil….lebih daripada 100 potongan kecil…macam potong puding pun ada jugak rasanya..dan Aina waktu tu masih kecil..sampai tertidur menunggu kami….memandangkan kami berdua bekerja, projek cuma boleh dilakukan ketika hujung minggu dan mengambil masa 3 minggu untuk menyiapkannya…memang mencabar tapi Alhamdulillah, mission accomplished..

 Akhirnya, dengan modal kurang daripada RM 400, kami berjaya mengakhiri projek tanam rumput ini….dan kurang dari setahun selepas itu, rumput kami telah menutupi keseluruhan halaman rumah….melihat rumput yang menghijau, terbit rasa syukur dan puas melihat hasil penat lelah kami dulu…malah ia bukan sahaja menjadi kegemaran tapi menjadi motivasi kepada jiran-jiran untuk mendapat hasil yang sama…..

Sekiranya kami mengupah pihak tertentu, pasti kos akan meningkat 5 kali ganda…dan jika suami tidak merancang untuk melakukan potongan kecil rumput yang ditanam mengikut jarak tertentu mungkin kos rumput akan meningkat lebih RM 1,000….

Jadi untuk Bab 4-Berbelanja Dengan Bijak (Ibu Bapa Bijak, Anak Mewah) kami telah berjaya menyahut cabaran Zaid Mohamad untuk D.I.Y…dan ia memerlukan komitmen dan sedikit homework untuk memastikan ia boleh berjaya!! Let’s do it…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: