Anak tidur asing..alahai..

Rasanya banyak ibubapa yang menghadapi masalah masa mula-mula nak asingkan tempat tidur kita dengan anak-anak…especially anak sulung…ye la dah 2-3 tahun tido sekali, tup-tup kena belajar tidur asing memang la panik budak tu…kita si ibu ni pun jadi panik bila anak mula menangis nak masuk bilik kita balik….

Selalunya dalam hal macam ni, suami saya yang paling kuat semangat…macam Aina dulu, kitaorang bagi dia tidur dulu kat bilik, pas tu abah dia akan angkat slow-slow masuk bilik Aina……tengah malam bila dia jaga, bermula la episod drama……untuk permulaan kalau dia jaga kalau tak silap kitaorang bagi tido sekali balik….lama jugak…kira penat la abah dia dok main lawan angkat….tapi dalam hal macam ni memang kita kena kuat semangat, jangan mudah putus asa…atau guna psikologi pujuk anak..bukan apa, ini untuk masa depan anak dan kita jugak….kalau kita mengalah, lagi besar anak kita, lagi la susah……

Lain anak lain cara…waktu berbual lepas lunch menunggu seminar bermula..kitaorang kongsi cerita…ada juga ibu yang tidur bersama dalam bilik anak dulu…..bagi diaorang rasa yakin dan dilindungi dulu….. Macam dalam program Nanny 911 (ntv7, Rabu 8.30pm), nanny minta anak dan ibubapa bersama hiaskan bilik anak..so diaorang rasa happy dan excited nak duduk bilik sendiri….atau pun biasakan mereka tido di baby cot mereka sendiri walaupun dalam bilik yang sama….so bila dah yakin dan anak pun dah besar sikit,boleh ler tolak katil tu kat bilik anak….

So, selamat mencuba dan berjaya!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: