Bila anak bergaduh…

Memang geram, sakit hati dan sakit kepala bila anak-anak mula bergaduh….hakikatnya bila anak-anak kita bergaduh sebenarnya ia adalah sebahagian proses pembelajaran dalam kehidupan mereka dan ia normal…tapi jika tak terkawal dan kita pula jika tidak mengambil sebarang tindakan, lain pulak jadinya nanti…..

Aina n Alya suka juga bergaduh….. lebih-lebih lagi bila nak tunjuk kuasa, berebut mainan atau pun menghukum ‘si pengacau’….kadang-kadang naik juga tangan ni…semua yang terlibat memang confirm kena……

Tapi saya cuba sedaya upaya untuk tidak naik tangan….bukan apa nanti saya juga yang sedih balik…So, apa yang saya dan suami buat macam kat bawah ni…

1) Kami akan leraikan pergaduhan anak secepat yang mungkin.

2) Kuarantinkan diaorang di tempat berbeza untuk tempoh bertenang.

3)  Apabila dah okay, baru kami panggil mereka untuk sesi mendengar luahan hati mereka dan dalam masa yang sama bagi ceramah la jugak…mengapa kita marah…dan bagitau akibat pergaduhan tu n perasaan kita..dan dapatkan persetujuan penyelesaian..

4)   Kalau kritikal memang kami minta diaorang minta maaf sesama mereka.

5)   Kami pernah juga  menghukum Aina n Alya dengan tidak boleh menonton rancangan kegemaran mereka….kalau Aina tu siap tulis surat rayuan minta Alya jadi posmen….tapi abah dia reject……

Setakat ni menjadi juga cara kami….kalau ada yang nak berkongsi, berilah komen ya…

2 responses to this post.

  1. Posted by su on June 9, 2011 at 1:36 pm

    bagus..bleh diguna pakai…lgpun irfan n iffah dah mula tnjuk skill masing2…naik poning dibuatnya..thnk 4 sharing the tips..

    Reply

  2. Posted by Linda on June 18, 2011 at 11:48 pm

    sebaik2nya mmg kita kena elakkan rotan n angkat tgn….just imagine mcm akak ni ibu tunggal, mmg mencabar nak handle….akak mmg biasa buat naughty corner wpun anak sulung dah drjh 5…mcm jun ckp tu betul lah…x kira sapa betul sapa salah, dua2 kena hukum….dah byk kes tgk depan mata, especially anak2 buah, bila buat salah kena rotan….hasilnya, budak2 tu dah x kisah n disiplin makin merosot….akak klau guna rotan cuma setakat nak gempar tu adalah…..but at last, masing2 akan hulur tgn, then peluk n cium….:-)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: