Aktiviti Cuti Sekolah…

Cuti sekolah datang lagi…kelmarin Aina baru sahaja habis exam pertengahan tahun…lega rasanya…bukan apa kita pun stres nak ‘menyiapkan’ dia untuk exam…tapi yang penting jika kita ‘maintain’ latih tubi setiap hari, Insya-Allah tak la kelam kabut anak-anak nak study untuk exam….

Sebenarnya saya dah rancang aktiviti untuk anak-anak untuk cuti sekolah kali ni…Aina kena review balik bacaan dalam solat, uji minda, buat sudoku/matematik interaktif, maintain latihan English n hafaz ayat2 Quran. Si Alya pulak cuti ni nak mulakan sesi belajar baca jawi, uji minda, habiskan buku 7 & 8 Read Easy, Sirah Nabi n maintain latih tubi BM, BI & Maths….nampak cam padat, tapi bukan semua dibuat setiap hari…biasanya saya akan buat jadual…dan mereka masih bebas bermain selepas membuat latihan…. 

Sebenarnya, bila kita dah jadikan aktiviti belajar rutin diaorang, diaorang memang gelisah kalau saya lambat bagi aktiviti yang perlu dibuat…yang penting kita kena mulakan, maintain, insyaAllah anak-anak kita tak akan jemu buat latih tubi dan sentiasa berminat !!

One response to this post.

  1. Posted by Linda on May 29, 2011 at 11:52 pm

    sama la kita jun…tiap2 hari ada waktu study…once a week je dapat pelepasan…🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: